ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΕΣΩ ΣΔΙΤ

4

Χανιά  23/10/2017

                                                                                  Αριθ. Πρωτ:  88

                                                              Προς:  ΜΜΕ

Τα μέλη του Συλλόγου        

                                                                                Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης

 

 

ΘΕΜΑ : ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΕΣΩ ΣΔΙΤ

Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες των πανηγυρισμών, τόσο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και από την Τοπική Διοίκηση του δήμου Χανίων, σχετικά με την  κατασκευή 8 νέων σχολικών κτιρίων στον νομό και την ανάπλαση του ‘’Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας των Λαών’’ μέσω των λεγόμενων ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα). Η καλοστημένη επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, με βασικά επιχειρήματα όπως «νέες δουλειές και νέα εισοδήματα», «νέες παραγωγικές δραστηριότητες με το λιγότερο δυνατό δημόσιο χρήμα», αποτελούν  την αιχμή του δόρατος ώστε Κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση να διαβεβαιώσουν τους εργαζόμενους πως η ανάπτυξη ήρθε!

Oι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν υπέρογκους φόρους που υποτίθεται ότι είναι για την κατασκευή και λειτουργία Σχολείων, Νοσοκομείων και έργων υποδομής .  Ως εκ τούτου αποτελεί υποχρέωση της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης να διαθέσουν τα χρήματα που εισπράττουν ανάμεσα στα άλλα και στο χτίσιμο σχολείων.  Το δικαίωμα των εργαζόμενων να απολαμβάνουν  δωρεάν δημόσια παιδεία και υγεία και τα υπόλοιπα κοινωνικά αγαθά, τεκμηριώνεται και επειδή τα έχουν προπληρώσει.

Η κατασκευή με τη μέθοδο ΣΔΙΤ είναι ο σύγχρονος  τρόπος ιδιωτικοποίησης του δημόσιου χρήματος. Τα  έργα αυτά χρηματοδοτούνται με δημόσιο χρήμα και χαρίζονται για εκμετάλλευση στον ιδιώτη. 

Η εμπειρία όπου έχουν ιδρυθεί σχολικές μονάδες μέσω ΣΔΙΤ δείχνει το πραγματικό πρόσωπό τους: 

-Το κόστος κατασκευής υπολογίζεται περίπου 3 φορές ακριβότερο από το κόστος κατασκευής με διαγωνισμό Δημοσίου. Ο κατασκευαστικός όμιλος βάζει από ιδίους πόρους περίπου το 16% του συνολικού κόστους, ενώ ο κύριος όγκος της χρηματοδότησης καλύπτεται από τραπεζικούς δανεισμούς, κύρια με εγγύηση του Δημοσίου (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων - πρόγραμμα JESSICA κ.ά.) εξοφλούμενους από τον Ελληνικό Λαό.

             Στα Χανιά το έργο κατασκευής των 8 Σχολείων και ανακατασκευής του πάρκου, έχει υπερκοστολογηθεί επίσημα πριν καν ξεκινήσει κατά 29%, ή 9 εκ. ευρώ.  Το Δημοτικό συμβούλιο δήμου Χανίων , προϋπολόγιζε το εκτιμώμενο κόστος κατασκευής των 8 σχολείων μέσω ΣΔΙΤ σε 29,5 εκ. ευρώ και την ανακατασκευή του Πάρκου Ειρήνης και φιλίας των Λαών σε 1,5 εκ. ευρώ, σύνολο 31 εκ. ευρώ.  Ένα μήνα μετά η εταιρεία συμβούλων Deloitte, αναλαμβάνει με απευθείας ανάθεση από το Δήμο Χανίων τη σύνταξη τεχνικοοικονομικής μελέτης και ανεβάζει το κόστος του έργου στα 40 εκ ευρώ. Έτσι λοιπόν μέσα σε μια νύχτα το κόστος του έργου ανεβαίνει κατά 9 εκ. ευρώ ή αλλιώς υπερκοστολόγηση κατά 29% !!!. Μετά το πέρας της κατασκευής τους, παραχωρούνται στον ανάδοχο επενδυτή για τα επόμενα τουλάχιστον 25 χρόνια ο οποίος θα έχει τον ολοκληρωτικό έλεγχο ακόμα και για τη χρήση των αιθουσών ενώ η δυνατότητα αξιοποίησής τους τις ώρες που δεν λειτουργούν (απόγευμα) περνά από την έγκριση ή μη του επιχειρηματικού ομίλου που τα έχει κατασκευάσει.

Επισημαίνουμε ότι  ο ΟΣΚ παρέδωσε το τελευταίο σχολείο το 2010 λίγο πριν κλείσει και έκτοτε κανένα σχολείο δεν χτίστηκε , ακριβώς επειδή εντάχθηκαν σε ΣΔΙΤ και όχι σε πρόγραμμα κρατικής χρηματοδότησης. 

Το κόστος λειτουργίας των σχολείων με ΣΔΙΤ, λόγω των προδιαγραφών τους,  είναι πολλαπλάσιο αυτού των συμβατικών σχολείων. Τις υπέρογκες δαπάνες λειτουργίας την ίδια στιγμή που μειώνεται η χρηματοδότηση στις σχολικές επιτροπές, τις πληρώνουν οι κατά τόπους Δήμοι αυξάνοντας τα δημοτικά τέλη.

Για τα σχολεία ΣΔΙΤ στην Αττική , το κράτος πληρώνει στους εργολάβους ενοίκιο  για 25 χρόνια από 40.000 έως 160.000 ευρώ (ανάλογα με το μέγεθος του σχολείου). Αυτό θα σημάνει ότι στην περίπτωση των Χανιών ο Δήμος θα καλείται να πληρώνει για ενοίκιο υπέρογκα ποσά τόσα όσα θα θέσουν σε αμφισβήτηση τη χρηματοδότηση των υπόλοιπων σχολείων.  

Υποστηρίζεται επίσης ότι τα σχολεία θα παραδοθούν δύο χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης. Για τα σχολεία στην Αθήνα που οι  συμβάσεις υπογράφηκαν το 2007 , χρειάστηκε να περάσουν 10 ολόκληρα χρόνια για να μπορέσουν μαθητές και γονείς να δουν το πολυπόθητο σχολείο που τότε είχαν ανάγκη και μάλιστα αποπερατώθηκαν χάρη στη στενή επίβλεψη των εργαζομένων στις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ ( πρώην ΟΣΚ) κάτι που δεν προβλεπόταν στη σύμβαση .

Οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), νόμος 3389/2005 της κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, αποτελούν ένα ακόμα πεδίο για την κερδοφορία των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Εκμεταλλεύονται τις υπαρκτές και ταυτόχρονα τραγικές ελλείψεις όπως το ζήτημα της σχολικής στέγης για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Αυτό θέλουν να κρύψουν παρουσιάζοντας ως μονόδρομο την ιδιωτική χρηματοδότηση.

Η σχολική στέγη αποτελεί μέσο για την ολόπλευρη μόρφωση των παιδιών μας, για τη δημιουργία νέων ανθρώπων που θα μπορούν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους. Τα δημοτικά πάρκα αποτελούν χώρο ελεύθερης πρόσβασης και αξιοποίησής τους από όλο το λαό.

Ο Σ.Ε.Π.Ε. Χανίων καταδικάζει την απόφαση της Συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της Τοπικής Διοίκησης Χανίων να φτιάξει 8 σχολεία με τη μέθοδο ΣΔΙΤ καθώς και την ανάπλαση του ‘’Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας των Λαών’’

Διεκδικούμε σύγχρονη σχολική στέγη και δημόσιους χώρους με αποκλειστική κάλυψη του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Η κατασκευή σχολικών κτιρίων με ΣΔΙΤ δε μπορεί να συνυπάρχει με τις ανάγκες των παιδιών μας για δημόσια, δωρεάν, σύγχρονα και ασφαλή σχολεία.

 

 

 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                   Ο  Ειδικός Γραμματέας

 

 

 

                             ΡΙΖΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ                               Ζορμπάς Αχιλλέας

 

Επικοινωνία

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΑΝΙΩΝ
 
Τηλ. / Fax 2821046468
 
 
Μπουνιαλή 13-19 Εμπορικό κέντρο "Ερμής" Χανιά
T.K. 73134
AIzaSyADx8rnHUkLUWibRmWx-ISISFPAh0GlxnA