Όταν οι Κρίσεις γίνονται Υποκρισίες

Γ

1ο Ενημερωτικό Ιουνίου

Αντώνης Τσαλαπάκης

 

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Site: antonistsalapakis.blogspot.gr. 

Τηλ: 6972801167

Κίσαμος, 11  Ιουνίου 2017

 

Προς : Όλους τους συναδέλφους 

 

Θέμα : <<Όταν οι Κρίσεις γίνονται Υποκρισίες>>

 

Τις επόμενες ημέρες οι σύλλογοι διδασκόντων θα κληθούν να αποτυπώσουν σε ερωτηματολόγιο κλειστού τύπου τη γνώμη τους για τον υποψήφιο διευθυντή σχολικής μονάδας σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπει η υπουργική απόφαση ΦΕΚ 1890/31-5-2017. Η ΔΟΕ στην προσπάθειά της να ελέγξει την δύναμη του συλλόγου διδασκόντων ζητά να απέχουν και  χαρακτήρισε τη διαδικασία επιλογής ως προάγγελο της αξιολόγησης. (1)

 

Με έναν πολιτικά ασταθή ισχυρισμό το ΔΣ της ΔΟΕ αρνήθηκε να δεσμεύσει τους αιρετούς του κλάδου και τους αφήνει ελεύθερους να συμμετέχουν στη διαδικασία σαν και να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα σε αυτό. Όμως ξεχνάνε ότι το υπηρεσιακό συμβούλιο απαρτίζουν και διορισμένα μέλη τα οποία τυγχάνει να είναι και μέλη της ΔΟΕ. Γιατί σε αυτά δε γίνεται η παραμικρή αναφορά; Ο πιο προφανείς λόγος για όλη αυτή την παρωδία συνδικαλιστικής αντίδρασης είναι η διαχείριση των κρίσεων των διευθυντών και η διαιώνιση του πελατειακού συστήματος όπως αυτό συντηρείται τόσο από της συνδικαλιστικές παρατάξεις της (ΔΗΣΥ και της ΔΑΚΕ) όσο και από όλες εκείνες τις συνδικαλιστικές παρατάξεις που αρνούνται να αναδείξουν με την στάση τους πόσο υπόγεια λειτουργούσε και λειτουργεί το σύστημα κρίσεων διευθυντών.

 

Εκεί όμως που φαίνεται η τεράστια κοροϊδία είναι που δε λένε λέξη για το θέμα της επιλογής των υποδιευθυντών. Και πώς να πούνε όταν η επιλογή των υποδιευθυντών γίνεται εδώ και πολλά χρόνια από το σύλλογο διδασκόντων. Από το 2011 το νομοθετικό πλαίσιο για τους υποδιευθυντές (2) δεν έχει αλλάξει, ενώ όσα προέβλεπε καλείται ο σύλλογος διδασκόντων να τα αποτυπώσει στο πρακτικό που θα καταθέσει (3) με τη νέα διαδικασία.

 

Οι υποδιευθυντές των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης επιλέγονται  με τη παρακάτω  διαδικασία:

1. Ο σύλλογος των διδασκόντων κάθε σχολικής μονάδας ,σε συνεδρίασή του, που πραγματοποιείται μέσα σε πέντε ημέρες από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, από την οποία απέχουν οι υποψήφιοι, συντάσσει αιτιολογημένη πρόταση επιλογής υποδιευθυντή της σχολικής μονάδας Κριτήρια επιλογής των παραπάνω στελεχών είναι ιδίως

•• η προσωπικότητα και η γενική συγκρότηση του υποψηφίου και, κυρίως,

•• η ικανότητα του υποψηφίου να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες,

•• να επιλύει προβλήματα (διδακτικά, διοικητικά, οργανωτικά, λειτουργικά κ.λπ.),

•• να δημιουργεί κατάλληλο παιδαγωγικό περιβάλλον και να

•• εμπνέει τους εκπαιδευτικούς στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Βασικό κριτήριο είναι η γνώση του αντικειμένου του προς άσκηση έργου, η οποία συνάγεται από:

α) την επιστημονική – παιδαγωγική συγκρότηση του υποψηφίου και κυρίως το επίπεδο των σπουδών και γενικότερα τις σπουδές του, την ύπαρξη σπουδών ή επιμορφώσεων στην οργάνωση και διοίκηση της εκπαίδευσης και την πιστοποιημένη γνώση ξένων γλωσσών και Τ.Π.Ε. και

β) την υπηρεσιακή κατάσταση και τη διοικητική εμπειρία, όπως προκύπτει από τη συνολική εκπαιδευτική υπηρεσία του υποψηφίου αλλά και την προϋπηρεσία σε άσκηση διοικητικού έργου ή την άσκηση καθηκόντων μέντορα.

Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και στις περιπτώσεις που ορίζονται περισσότεροι του ενός υποδιευθυντές στην ίδια σχολική μονάδα.

2. Η πρόταση μαζί με το πρακτικό του συλλόγου των διδασκόντων διαβιβάζονται από τον διευθυντή της σχολικής μονάδας στο αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο  (Π.Υ.Σ.Π.Ε.)  το οποίο, μετά από έλεγχο της συνδρομής των προϋποθέσεων και της νομιμότητας της διαδικασίας διαμόρφωσης της πρότασης, προτείνει στον οικείο διευθυντή εκπαίδευσης την τοποθέτηση των στελεχών της προηγούμενης παραγράφου.

3. Αν ο σύλλογος των διδασκόντων παραλείψει να υποβάλει την πρόταση της παραγράφου 1, η τοποθέτηση γίνεται με απόφαση του οικείου διευθυντή εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου, το οποίο λαμβάνει υπόψη τα προαναφερθέντα κριτήρια.

 

Συνάδελφοι, 

Η ιστορία διδάσκει ότι, αν εσύ παραλείψεις να πεις τη γνώμη σου, κάποιος άλλος θα επιβάλει τη δική του. Αυτοί που χρόνια τώρα έβλεπαν τη διαδικασία επιλογής υποδιευθυντών και δεν τους ενοχλούσε τώρα που είναι σχεδόν ταυτόσημη με την επιλογή διευθυντών την βαφτίζουν αξιολόγηση. Η οπισθοδρόμηση του υπουργείου στο θέμα των θητειών των διευθυντών, η απαξίωση της γνώμης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και του ρόλου τους μέσα στη σχολική μονάδα δείχνουν με τα πιο μελανά γράμματα τις πραγματικές προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας για το σχολείο του αύριο.

 

 

Παραπομπές

 

1. ΔΟΕ Κήρυξη απεργίας – αποχής Όχι στην εφαρμογή της αξιολόγησης μέσα από δήθεν συλλογικές διαδικασίες. 

2. Επιλογή υποδιευθυντών https://www.greekteachers.gr/?p=2533

3.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Τσαλαπάκης Αντώνης

 

Επικοινωνία

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΑΝΙΩΝ
 
Τηλ. / Fax 2821046468
 
 
Μπουνιαλή 13-19 Εμπορικό κέντρο "Ερμής" Χανιά
T.K. 73134
AIzaSyADx8rnHUkLUWibRmWx-ISISFPAh0GlxnA