Φώτης Ποντικάκης: Η ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

2

Η ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Έχοντας την ευκαιρία να βρεθώ στην Κύπρο για το Συνέδριο των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών ΠΕ Ελλάδας και Κύπρου (ΔΟΕ – ΠΟΕΔ) με θέμα την Εκπαίδευση στα χρόνια της κρίσης (19-20 Απριλίου 2017), από την ΠΟΕΔ (Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών ΠΕ Κύπρου) κι από Κύπριους συναδέλφους, συλλέξαμε τις παρακάτω πληροφορίες για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στην Κύπρο:

 

Μισθοί: Οι μισθοί των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κύπρο ξεκινάνε από τα 1800 ευρώ και φτάνουν τα 3.600. Οι διευθυντές αμείβονται με 2.500 έως 3.600 ευρώ.

 

Ωράριο: Το ωράριο των εκπαιδευτικών των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κύπρο (και των Νηπιαγωγείων) είναι 35 ώρες (παραμονή στο σχολείο) την εβδομάδα, από τις οποίες οι 29 είναι διδακτικές. Οι διδακτικές μειώνονται με τα χρόνια στις 23.

Σχολικό έτος: Ξεκινάει την πρώτη Δευτέρα κάθε Σεπτέμβρη (όποτε κι αν πέσει αυτή), ενώ οι μαθητές έρχονταν την πρώτη Πέμπτη μετά από αυτή τη Δευτέρα. Από φέτος πέτυχαν να έρχονται αργότερα οι μαθητές κι οι δυο πρώτες μέρες να αφιερώνονται στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών εντός ωραρίου, όπως διεκδικούσε χρόνια η ΠΟΕΔ. Τελειώνει γύρω στα μέσα Ιουνίου όπως κι εδώ. Υπάρχουν τουλάχιστον 10 αργίες: Εκτός από τις ελληνικές εθνικές γιορτές έχουν και την ημέρα της κυπριακής ανεξαρτησίας, την ονομαστική εορτή του Αρχιεπισκόπου(!) κ.ά.

Ωρολόγιο πρόγραμμα: Τα σχολεία στην Κύπρο ξεκινάνε 7.30 – 7.45 (προσέλευση) και τελειώνουν στις 13.15, εκτός από το ολοήμερο τμήμα που είναι προαιρετικό (εκτός από ελάχιστα «δοκιμαστικά» εδώ και χρόνια που είναι υποχρεωτική η παραμονή όλων των παιδιών στο ολοήμερο).  Στο ολοήμερο οι γονείς πληρώνουν για τη σίτιση των παιδιών. Τα μαθήματα είναι περίπου όπως και στο Ελληνικό σχολείο.

 

Ειδικότητες: Στα κυπριακά δημοτικά σχολεία δεν υπάρχουν ειδικότητες εκτός από δασκάλους και νηπιαγωγούς. Τα Αγγλικά, η Γυμναστική και τα άλλα μαθήματα διδάσκονται από δασκάλους που έχουν πάρει αντίστοιχη ειδικότητα στις σπουδές τους στο Παιδαγωγικό Τμήμα. Όλοι οι δάσκαλοι στο Παιδαγωγικό Τμήμα παίρνουν δύο ειδικότητες, με βάση τις οποίες γίνεται αργότερα η κατανομή ωρών στο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου.

Πρόσθετος δάσκαλος: Τα τελευταία χρόνια έχει εισαχθεί ο θεσμός του «περιπατητικού» δασκάλου, ο οποίος δεν έχει δική του τάξη και συμπληρώνει ωράριο σε κάθε μεγάλο δημοτικό σχολείο (οπότε έτσι γίνονται και οι μειώσεις ωραρίου).

 

Διευθυντές: Οι διευθυντές δεν έχουν θητεία όπως στην Ελλάδα, είναι μόνιμοι. Η θέση του διευθυντή είναι προαγωγή, την οποία παίρνουν μετά από αξιολόγηση (από τους δασκάλους του σχολείου και τον επιθεωρητή), όπου πρέπει να βαθμολογηθούν με πάνω από 37-38 με άριστα το 40. Στο ίδιο σχολείο μπορούν να παραμείνουν έως 7 χρόνια, μετά πρέπει να πάνε σε άλλο.

Αξιολόγηση: Η αξιολόγηση στην Κύπρο εφαρμόζεται εδώ και χρόνια. Στην τελευταία μορφή της γίνεται από τον επιθεωρητή και το διευθυντή για κάθε δάσκαλο του σχολείου (και βγαίνει ο μέσος όρος) σε τέσσερις τομείς, καθένας από τους οποίους παίρνει έως 10 μόρια: α) διδασκαλία (ο επιθεωρητής και ο διευθυντής μπαίνουν και παρακολουθούν το μάθημα), β) επιμόρφωση, γ) σχέσεις με τους γονείς, δ) ενδοσχολική και εξωσχολική δράση. Με άριστα το 40, σήμερα σχεδόν όλοι οι εκπαιδευτικοί έχουν 35-36, εκτός από τους διευθυντές οι οποίοι όλοι έχουν πάρει 39. (Σ.Σ. Καταλαβαίνει κανείς τι πρόκειται να γίνει εδώ, εάν εφαρμοστεί ένα τέτοιο σύστημα, τι συγκρούσεις πρόκειται να προκαλέσει και τι έλεγχο επιχειρεί ένα τέτοιο σύστημα να ασκήσει ακόμη και στην εξωσχολική δραστηριότητα του εκπαιδευτικού).

 

Εργασιακές σχέσεις - Σύστημα διορισμών: Υπάρχουν τριών ειδών δάσκαλοι, μόνιμοι και «αντικαταστάτες» (αναπληρωτές) δυο τύπων (με δωδεκάμηνη ατομική σύμβαση ή με μικρότερες συμβάσεις με δική τους ευθύνη ασφάλισης).

Πρόσφατα κατέληξαν σε νέο σύστημα διορισμών με μόρια, 50% των οποίων θα είναι από διαγωνισμό τύπου ΑΣΕΠ που θα γίνεται κάθε δυο χρόνια και το άλλο 50% άλλα κοινωνικά κριτήρια. Μετά από απειλή δίωρης στάσης (!) της ΠΟΕΔ, ο Πρόεδρος της Κύπρου κάλεσε τον Υπουργό Παιδείας και την ΠΟΕΔ σε σύσκεψη, όπου αφού τους άκουσε τους είπε «φύγετε και μην ξανάρθετε αν δεν έχετε συμφωνήσει». Η ΠΟΕΔ προσπαθούσε να εξασφαλίσει τι θα γίνουν με το νέο σύστημα διορισμών οι 1.100 «αντικαταστάτες» (αναπληρωτές) που έχουν προϋπηρεσία. Πέτυχαν τελικά να μονιμοποιηθούν 700 άμεσα, άλλοι 200 τα επόμενα δυο χρόνια κι οι τελευταίοι 200 να πριμοδοτηθούν με πολλά μόρια στο νέο σύστημα διορισμών. Σημειώνουμε ότι στην Κύπρο δεν πηγαίνει καν στην Βουλή νομοσχέδιο για την Παιδεία χωρίς να έχει υπάρξει πριν συμφωνία στην (εκτός Βουλής) επιτροπή εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, γονέων και υπουργείου. (Σ.Σ. Αντίθετα εμείς εδώ ακολουθούμε το σύστημα του «εκλεγμένου σουλτάνου-πασά», στο οποίο ο πολιτικός και το κόμμα που έχει εκλεγεί στην κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να ψηφίζει ό,τι γουστάρει στη Βουλή αφού έχει την πλειοψηφία, αγνοώντας πλήρως τους άμεσα ενδιαφερόμενους όπως οι εκπαιδευτικοί κι οι γονείς – δείγμα για την επιτυχία των διαφόρων «μεταρρυθμίσεων»).

Για τον πολυδιαφημισμένο διαγωνισμό ΑΣΕΠ για την εκπαίδευση στην Κύπρο, η Πρόεδρος των Αντικαταστατών (αναπληρωτών) δήλωσε ότι αφορά μόλις 5 (πέντε) δασκάλους τη μια χρονιά κι άλλους 5 (πέντε) την επόμενη (καθώς θα γίνεται διαγωνισμός κάθε δυο χρόνια)!

 

Η ΠΟΕΔ: Η Παγκύπρια Ομοσπονδία Ελλήνων Δασκάλων καλύπτει συνδικαλιστικά τους 5.500 συνολικά δασκάλους και νηπιαγωγούς της Κύπρου. Διαθέτει δική της Συνεταιριστική Τράπεζα (η οποία στη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης συγχωνεύτηκε με την αντίστοιχη των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας), από την οποία παίρνουν δάνεια οι εκπαιδευτικοί. Στο τριώροφο ιδιόκτητο κτήριο της ΠΟΕΔ που εγκαινιάστηκε πέρσι σε οικόπεδο που είχε παραχωρήσει ο Μακάριος (όταν διεκδικούσαν 13ο μισθό το 1971, τους έδωσε το 75% και το οικόπεδο στη Λευκωσία), στο ισόγειο υπάρχει το κεντρικό κατάστημα του συνεργατικού ταμιευτηρίου των εκπαιδευτικών και εστιατόριο – καφέ μπαρ που λειτουργεί καθημερινά. Στον πρώτο όροφο υπάρχει Αίθουσα συσκέψεων του ΔΣ της ΠΟΕΔ και Αίθουσα Εκδηλώσεων που χωράει τουλάχιστον 500 άτομα, με βιντεοπροβολείς, ηχητικά συστήματα κλπ. Στον τρίτο όροφο είναι τα γραφεία. Η ΠΟΕΔ διαθέτει επίσης 45 ιδιόκτητες εξοχικές κατοικίες, στις οποίες έχουν δικαίωμα να πάνε όλοι οι εκπαιδευτικοί το καλοκαίρι για διακοπές για 20 ημέρες μετά από κλήρωση.

Φώτης Ποντικάκης

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων

 

Επικοινωνία

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΑΝΙΩΝ
 
Τηλ. / Fax 2821046468
 
 
Μπουνιαλή 13-19 Εμπορικό κέντρο "Ερμής" Χανιά
T.K. 73134
AIzaSyADx8rnHUkLUWibRmWx-ISISFPAh0GlxnA